Η Κουζίνα της Φύσης ή αλλιώς λασποκουζίνα είναι μια πολυαισθητηριακή κατασκευή ιδανική για να καλύπτει τις  αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών σε υπαίθριες δραστηριότητες.

Όταν τα παιδιά βρεθούν μπροστά σε μια Κουζίνα της Φύσης η φαντασία τους ενεργοποιείται. Παιχνίδια ρόλων ξεκινούν, ατομικοί ή ομαδικοί πειραματισμοί ξετυλίγονται και η εξερεύνηση για νέα υλικά δε σταματά. Τα παιδιά αρχικά συλλέγουν φυσικά υλικά, τα πιάνουν, τα οσφραίνονται και εμπνέονται από τις αποχρώσεις τους. Η συνέχεια είναι μια ατελείωτη λίστα από δράσεις: τα μεταφέρουν, τα ταξινομούν, τα κόβουν, τα συνδυάζουν, τα πολτοποιούν, τα ανακατεύουν, τα μεταγγίζουν, τα μετράνε, τα ισορροπούν, τα φιλτράρουν, τα κοσκινίζουν, τα ζυγίζουν και φυσικά τα σερβίρουν.Εισάγοντας στην Κουζίνα της Φύσης δοσομετρητές και ζυγαριές, τα παιδιά προσεγγίζουν μαθηματικές έννοιες με εμπειρικό τρόπο, ενώ ένας μαυροπίνακας με συνταγές της φύσης, ενισχύσει την εξοικείωση των παιδιών με τη γραφή και την ανάγνωση.
Η κουζίνα αποτελείται από ξυλοκατασκευή με ντουλάπι ανοιγόμενο (φούρνο), μεταλλικό νεροχύτη, βρυσάκι, σιφώνι, κραμαστράκια, διακοσμητικά κουμπάκια (διακόπτες), δύο μεταλλικά δοχεία (μάτια κουζίνας). Οι διαστάσεις της είναι (Υ)120 x (Μ)200 x (Β) 43cm, το υλικό της είναι φυσική εμποτισμένη ξυλεία και κόντρα πλακέ σιμίδας. Η Κουζίνα της Φύσης σχεδιάστηκε το 2021 και κατασκευάζεται χειροποίητα από το Matolaki.Για παιδιά ηλικιών 5+ ετώνCopyright Matolaki © 2019.
Photo credit: Παναγιώτης Μπαξεβάνης︎︎︎   ︎


Matolaki © 2022